Solderen, lassen en slijpen
Als je heet werk gaat uitvoeren bij een koelinstallatie, is het belangrijk dat je af het koudemiddel afblaast of wegpompt.
-
Neem een Taak Risico Analyse af
Een TRA is een checklist van alle activiteiten en de bijbehorende risico’s.
-
Blaas of zuig de koelinstallatie af
Zorg dat het systeem geheel wordt afgezogen met een geschikt terugwinapparaat zodat al het koudemiddel in een retourcilinder wordt opgeslagen, of dat het koudemiddel op veilige wijze wordt afgeblazen (bij twijfel of er zuurstof in het koelcircuit is binnengetreden is het gebruik van een afpompunit af te raden i.v.m. explosiegevaar)
-
Controleer of de installatie koudemiddelvrij is
Laat geen ingeblokte installatiedelen vol met koudemiddel.
-
Laat de koelinstallatie uitdampen
Als de gehele installatie koudemiddelvrij is moet je de installatie enige tijd laten uitdampen.
-
Spoel de installatie door met stikstof of CO2
Spoel het installatiedeel waaraan gewerkt moet worden door met stikstof of CO2. Let hierbij op dat het enige tijd in beslag neemt voordat er overal stikstof/CO2 aanwezig is.
-
Controleer met je lekdetector of er nog koudemiddel aanwezig is in het betreffende systeemdeel
Zorg ervoor dat de lekdetector is ingesteld op een nauwkeurigheid van 5 ppm. Op die manier zal deze ook kleine hoeveelheden propaan detecteren.
-
Blijf doorspoelen met stikstof en voer vervolgens de werkzaamheden uit
Gedurende de (reparatie)werkzaamheden, met name tijdens hardsolderen, blijft de stikstof onder enige overdruk aanwezig, waardoor de installatie voorzien blijft van stikstof en geen zuurstof kan intreden. Zorg ervoor dat de toegevoerde stikstof aan de uiterste zijde weer kan ontsnappen opdat er geen te grote drukverhoging kan optreden. Dit kan bijvoorbeeld door bij de vulnippel aan de vloeistofleiding de stikstof te laten instromen en bij de zuigkraan van de compressor de stikstof weer te laten ontsnappen.